2024 March 28 - پنج شنبه 09 فروردين 1403
حضرت رقيه سلام الله عليها در كلام بزرگان و مراجع عظام تقليد
کد مطلب: ٥٨٧٨ تاریخ انتشار: ٢٤ فروردين ١٣٩٩ - ٠٠:١٠ تعداد بازدید: 23719
يادداشت » عمومي
حضرت رقيه سلام الله عليها در كلام بزرگان و مراجع عظام تقليد

در پي القاي شبهات بي اساس از سوي برخي افراد ناآگاه درباره وجود مقدس حضرت رقيه بنت الحسين عليهماالسلام، مراجع عظام تقليد و علماي بزرگ عصر ما تاكيد كردند تشكيك در اصل وجود مقدس حضرت رقيه عليهاالسلام، نه تنها ظلم به آن مظلومه و پدر بزرگوار ايشان، بلكه ظلم به اهل بيت عليهم السلام است. از اين رو بر آن شديم تا در اين نوشتار نظرات بزرگان و مراجع عظام تقليد را درباره اين وجود نوراني از نظر بگذرانيم.

استاد شهيد مرتضي مطهري (ره)

در فصل پنجم از بخش دوم كتاب حماسه حسيني، در مبحث تحريفات لفظي، چنين آمده است:

« داستان طفلي از ابي عبدالله كه در شام از دنيا رفت و بهانه پدر مي گرفت و سر پدر را آوردند و آنجا وفات كرد (رجوع شود به نفس المهموم). » (1)

استاد شهيد مرتضي مطهري (ره)

در اينجا نكته اي حائز اهميت است و آن اينكه اين بخش از كتاب حماسي حسيني مربوط به يادداشت هاي استاد شهيد مي باشد كه در واقع فيش هاي تحقيقاتي ايشان بوده كه قصد داشته اند بعدها راجع به آنها تحقيق نمايند تا به نتيجه نهايي و قطعي برسند. چنانكه در ميان اهل پژوهش و تحقيق مرسوم است. ولي متأسفانه ناشر محترم آثار ايشان - همانطوركه در مقدمه كتاب نيز تذكر داده است - اين يادداشت هاي خام را كه هنوز در آنها تحقيق صورت نگرفته است، در كنار سخنراني هاي استاد كه ديدگاه هاي نهايي ايشان بوده، به چاپ رسانده است و اين دستاويزي براي برخي اشخاص كم اطلاع و بعضاً معاند قرار گرفته است. بنابراين از اين يادداشت هاي استاد فرزانه نمي توان ادعا كرد كه ايشان وجود چنين دختري از سالار شهيدان را نفي نموده اند.

شكي نيست كه دختر كوچكي از امام حسين عليه السلام در شام از دنيا رفت و در آنجا دفن شد و حرم فعلي منسوب به همان دختر است، اما اين كه نام آن دختر «رقيه» بوده يا نام ديگري داشته در بين دانشمندان اسلامي اختلاف نظر وجود دارد، هر چند معروف اين است كه نامش رقيه است

آيت الله العظمي ميرزا جواد تبريزي (ره)

متن سخنراني آيت الله العظمي ميرزا جواد تبريزي (ره) در حرم حضرت رقيه عليهاالسلام در سال 1381 هـ ش:

آيت الله العظمي ميرزا جواد تبريزي (ره)

مزار كنوني حضرت رقيه بنت الحسين عليهماالسلام در شام، از اول مشهور بوده، گويا حضرت امام حسين عليه السلام نشاني را از خود در شام به يادگاري سپرده است، تا فردا كساني پيدا نشوند كه به انكار اسارت خاندان طهارت عليهم السلام و حوادث آن بپردازند، اين دختر خردسال گواه بزرگي است بر اينكه در ضمن اسيران حتي دختران خردسال نيز بوده اند ، ما ملتزم به اين هستيم كه بر دفن حضرت رقيه عليهاالسلام در اين مكان شهرت قائم است، حضرت عليهاالسلام در اين مكان جان سپرده و دفن شده است. ما به زيارتش شتافتيم، و بايد احترام او را پاس داشت.

دفن اين طفل خردسال (حضرت رقيه عليهاالسلام) در شام گواه بزرگ و نشان قوي از اسارت خاندان طهارت، و ستم روا داشته بر ايشان دارد، آن ستمي كه تمام پيامبران از آدم تا خاتم بر آن گريستند، تا آنجا كه خدا عزاي امام حسين عليه السلام را بر آدم خواند، از اين رو احترام اين مكان لازم است، به سخنان فاسد گوش فرا ندهيد، و به سخنان باطلي كه مي گويند: رقيه عليهاالسلام طفلي خردسال بيش نبود، گوش فرا ندهيد، مگر علي اصغر عليه السلام كودك خردسال نيست كه در روز قيامت شاهدي خواهد بود، و موجب آمرزش گنهكاران شيعه خواهد شد ان شاء الله تعالي.

بنابراين بر همه واجب است احترام اين مكان (محل دفن حضرت رقيه عليهاالسلام) را داشته باشند، و به سخنان فاسد و بيهوده اي كه از گمراهي شياطين است، گوش فرا ندهند و اعتنايي نكنند. ما با زيارت دختر امام حسين عليه السلام (رقيه عليها السلام) به خداوند متعال تقرب مي جوييم، آن دختري كه خود مظلوم بود، و خاندان وي همه مظلوم بودند. (2)

آيت الله العظمي مكارم شيرازي
آيت الله العظمي مكارم شيرازي

شكي نيست كه دختر كوچكي از امام حسين عليه السلام در شام از دنيا رفت و در آنجا دفن شد و حرم فعلي منسوب به همان دختر است، اما اين كه نام آن دختر «رقيه» بوده يا نام ديگري داشته در بين دانشمندان اسلامي اختلاف نظر وجود دارد، هر چند معروف اين است كه نامش رقيه است. (3)

آيت الله العظمي نوري همداني
آيت الله العظمي نوري همداني

در كتاب هايي چون كامل بهائي و نفس المهموم و كتاب هاي معتبر ديگر دختر خردسالي كه برخي نام او را «رقيه» ناميده اند و در شام به شهادت مي رسد، براي امام حسين عليه السلام ذكر كرده اند و اگر كسي براي آن حضرت نذر كند، بايد آن را ادا نمايد و مضجع موجود در دمشق متعلق به آن حضرت است. (4)

آيت الله العظمي مظاهري
آيت الله العظمي مظاهري

همين جا كه به عنوان مرقد حضرت رقيه عليها السّلام مشهور است ، مرقد اوست و تشكيك كردن يك ظلم است آن هم ظلم به بچه مظلوم امام حسين عليه السّلام و همين شهرت راجع به مرقد مطهر حضرت زينب سلام الله عليها نيز هست و تشكيك در آن ظلم به حضرت زينب سلام الله عليها است و ظلم به حضرت زينب گناهش خيلي بزرگ است و ما در اين گونه موارد نظير سيادت اشخاص و قبور بزرگان چيزي جز شهرت نداريم و اين شهرت در نظر همه فقها حجت بوده و هست. (5)

آيت الله العظمي علوي گرگاني
آيت الله العظمي علوي گرگاني

وجود حضرت رقيه سلام الله عليها از مسلّمات تاريخي است و اگر شبهه اي هم هست در اصل وجود ايشان نيست و بعضي از شبهات در نام مبارك او وجود دارد ولي اين مسئله كه دختري از امام حسين عليه السلام در شام مدفون است ، هيچ گونه شك و شبهه اي در آن وجود ندارد و توصيه ما به كساني كه اين شبهات را نسبت به معتقدات ديني مردم وارد مي كنند آن است كه بدانند هيچ گونه نفعي نخواهند برد و فقط آخرت خود را خراب كرده اند و خود را مورد غضب امام حسين عليه السلام قرار داده اند و لذا خوب است كه با اين گونه مسائل خود را درگير ننمايند. (6)

آيت الله العظمي روحاني
آيت الله العظمي روحاني

اولا راجع به حضرت رقيه سلام الله عليها اخيرا كتابي نوشته شده است و خيلي خوب اثبات نموده به اين كه حضرت رقيه 3 ساله در خرابه شام از دنيا رفته و قبرش هم در آنجاست و معجزات زيادي هم نقل شده است و ثانيا قاعده اي در فقه است بنام تسامح در ادله سنن ، مقتضي آن قاعده اين است كه آنچه راجع به اين دختر 3 ساله گفته اند شما هم نقل كنيد و به زيارت او برويد همه اش بر طبق موازين شرع است ، من خودم چند سال قبل براي معالجه به لندن رفتم در برگشت ، لبنان از هواپيما پياده شدم و چند روز در آنجا ماندم كه بروم سوريه براي زيارت آن خانم و الان هم از آن عمل خرسندم. (7)

آيت الله العظمي مبشّر كاشاني
آيت الله العظمي مبشّر كاشاني

قال الله تبارك وتعالي : « يريدون ليطفئوا نورالله بافواههم و الله متم نوره و لو كره الكافرون »

هيچ گونه شك و شبهه اي درباره وجود مقدس حضرت رقيه بنت الحسين عليهماالسلام وجود ندارد و شواهد تاريخي نشان مي دهد كه آن مظلومه بر اثر تحمل رنج ها و مصائبي كه در مسير شام و آن چه در خرابه شام اتفاق افتاد ، در صغر سن از دنيا رفته و در دمشق مدفون شد ، تنها مطلب مورد بحث اين است كه نام مبارك او رقيه بوده يا زينب يا اسم ديگري داشته ، سپس به اسم رقيه مشهور شده؟

و اما اشتهار اسم او به نام رقيه به اين جهت است كه در مدفن اين وجود مقدس و نوراني ، در دمشق ، نام رقيه بنت اميرالمومنين عليهماالسلام نوشته شده كه بديهي است انتساب به "جد اعلي " ، متداول و معمول بوده است پس تشكيك در اصل وجود مقدس آن حضرت جرم و ظلم به آن مظلومه و پدر بزرگوارش ، بلكه ظلم به اهل بيت عليهم السلام است و شبهه پراكنان بدانند كه نور خدا هرگز خاموش نخواهد شد ، بلكه پيوسته بر تزايد و تجليات بيشتر است. (8)

حجت الاسلام و المسلمين جاودان
حجت الاسلام و المسلمين جاودان

اين فرزند خردسال امام عليه السلام در ماخذ موجود و قديمي اسم ندارد اما داستان شهادت ايشان با اندك تفصيل آمده است و آن را از آن ماخذ براي شما نقل مي كنيم :

در كتاب «كامل بهائي» نوشته حسن بن علي بن محمد بن علي بن حسن طبري، معروف به عماد الدين طبري، در ص 179، ج دوم، چاپ اول، قم، مؤسسه طبع و نشر قم، 1376 شمسي مي گويد:

در كتاب «حاوية در مثالب معاوية» آمده است كه زنان خاندان نبوت در حالت اسيري، حال مرداني را كه در كربلا شهيد شده بودند، مخفي ميداشتند و به پسران و دختران آنان ميگفتند: پدرتان به سفر رفته و برميگردد. پس از آنكه به دستور يزيد زنان و كودكان اسير را در جوار خانه يزيد جاي دادند، در ميان آنان دختركي چهار ساله شبي خواب ديد. از خواب بيدار شد و گفت: بابام حسين كجاست؟ همين الآن او را در خواب ديدم و خيلي هم پريشان بود. زنان و كودكان، همه به گريه افتادند. سر و صداي گريه يزيد را از خواب بيدار كرد. يزيد گفت: چه خبر است؟ گفتند: بچه اي پدرش را ميخواهد و براي همين زنان و كودكان گريه ميكنند. يزيد دستور داد: سر پدرش را ببريد و در كنار او بگذاريد. مأموران يزيد سر امام حسين را آوردند و در برابر چشمان آن بچه قرار دادند. دختر چهار ساله وقتي نگاهش به آن سر افتاد ترسيد و فريادي برآورد و پس از آن بيمار شد و وفات كرد. (9)

پي نوشت:

1) مجموعه آثار، ج 17، ص 586.

2) سايت اطلاع رساني آيت الله العظمي ميرزا جواد تبريزي.

3) خبرگزاري مركز مديريت حوزه علميه قم (حوزه نيوز).

4) همان.

5) خبرگزاري هاي لبيك ، فارس ، تابناك (توسط خبرنگار اداره كل فرهنگي سازمان صداوسيما).

6) همان.

7) همان.

8) همان.

9) سايت اطلاع رساني حجة الاسلام و المسلمين جاودان.



Share
1 | احمدي | United States - Fremont | ٢٣:٥٥ - ٠٢ بهمن ١٣٩٠ |
با سلام اگر در منابع معتبر با اسم رقيه س ازحيث نسبت به امام حسين ع آمده منبع راآدرس بدهيد لطفا زيرا بحث تاريخي است کلام بزرگان و مراجع عظام تقليد دليل نمي شود

پاسخ:
با سلام
دوست گرامي
در خصوص اينكه آيا رقيه دختر امام حسين عليه السلام است يا نه؟ به اين آدرس رجوع كنيد
موفق باشيد
گروه پاسخ به شبهات
2 | اميري | Iran - Isfahan | ٠٥:٢٧ - ١٧ آذر ١٣٩١ |
با سلام درود بر غيرت شما و موضع گيري عالي که در قبال نازدانه ي امام حسين ع داشتيد. سايت تخصصي حضرت رقيه س را تاسيس کرديم تا به اين شبهه پوچ با استفاده از موضوعات مختلفي همچون نظر مراجع عظام تقليد، اسناد روايي در کتب تاريخي، روشهاي اثبات وقايع و.......... پاسخ کوبنده اي دهيم. لطفا اين موضوع را اطلاع رساني کنيد و لينک ما را در سايت خود قرار دهيد بي حد و عدد ........ يا رقيه مدد
3 | مهديار | Iran - Tehran | ٢٤:٠٨ - ٢٨ آذر ١٣٩١ |
5
 
10
پاسخ نظر
سلام شهادت حضرت رقيه(س) را به همه ي شيعيان تسليت عرض ميکنم بر منکرين حضرت رقيه تا صبح قيامت لعنت
4 | يه بچه شيعه | Iran - Mashhad | ١٠:٠٧ - ٢٦ آذر ١٣٩٢ |
اجرتون با خود نازدانه ارباب
ما تا اين سايت رو داريم خيلي دلمون مقابل وهابي ها گرمه
ياعلي
5 | علي | Iran - Qom | ٢٢:٤٥ - ١٦ آبان ١٣٩٣ |
مقاله جالبي بود. من خودم هميشه ته دلم ترديد داشتم که آيا حضرت رقيه وجود داشته اند يا خير. اما با خواندن اين مقاله فهميدم که چنين ترديدهايي بي اساس است. نکته اي که درباره مرحوم شهيد مطهري ذکر کرديد، خيلي قابل استفاده و مهم بود. زيرا همين مطلب درکتاب حماسه حسيني شهيد مطهري باعث شده است که عده اي ايشان را تخريب کنند، حال آنکه قضيه اينطور نيست. سپاسگزارم
6 | سیدمجید | Iran - Mashhad | ٠٨:١٨ - ٢٩ مهر ١٣٩٤ |
اَنا اُحبُ الرُقَیـّـِة السلام علیک یا رُقَیـّـِه بنت الحسین شهید ...


دل نیست آن دلی که نباشد سرای تو

زنده نباشد آنکه نمیرد برای تو

از هرچه گفته اند و نوشتند، برتری

محو است ابتدای تو در انتهای تو
   
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها